Didim Tarihi

28 Aralık 2009 Pazartesi


Bulundugu yer sebebiyle tarihte bugüne birşeyler bırakan uygarliklara taniklik etmis ve jeopolitik açidan önemli bir noktadır. Batidakiler uygarlıkların Yunan kaynakli oldugunu söylese bile, Anadolu topraklari disaridan gelen tüm uygarliklari kültürünün etkisi altında bırakarak, özgün bir yapı oluşturmuştur. Ilkçagda, olaylari önceden görebilme yeteneği, bir Anadolu Tanrisi olan Zeus ve Leto'nun oglu günes, isik, müzik ile kehanet tanrisi Apollon tarafindan insanlara hediye edildiğine inanilirdi. Anadolu'da çok sayıda tanriya adanmis tapinaklar bulunur ve rahiplerle rahibeler, tanriya aracilik edip, kendilerine danismaya gelenlere, gelecekle ilgili haberlerde bulunuyorlardı. Bİr efsane şöyle söylüyor; Apollon günün birinde, Didim'de çobanlik mesleğini yapan Brankhos'la rastlaştı. Ona karşı duygusal hisleri oluştu. Ve ona Kehanetin sırlarını paylaştı. Çoban bugünki Apollon Tapinagi'nin yerinde yer alan defne ormani ve su kaynaginin hemen yanında ilk tapınağı inşa etti. Uzun zaman Apollon Tapinagi'nin yöneticiligini "Brankhidler" yaptı. Bilicilik o dönemlerde çok sayıda insanın inandığı durumdu. Lidya Krali da Perlere saldırmadan önce bilicilere basvurdu. Fakat bir kurnazlık yaparak bütün kehanet yerleri ile iletişime geçerek kralın o anda ne yaptığının hepsini öğrendi. doğru cevabı Delphoi Apollon vermişti. Delphoi rahibine danismayi seçmesini tavsiye etmişti. biliciler kullandıkalrı ifadeleri net söylemekten kaçınırlardı. Karalın aldığı cevap büyük bir imparatorluğun yıkılmasıydı. Ama yıkılan Pers değil Lidya krallığı oldu.
Didim tarihinin ilk dönemlerinde Perslerin mileti topraklarına katması ve tapınağı yıkmasıyla son buldu. Yalnız iskenderin gelişiyle birlikte canlanma meydana gelir. Seleukos'un emriyle, IÖ 300 da bugün kalıntıları görünen tapınağın oluşumuna başlanır.

Didim Hakkında

16 Aralık 2009 Çarşamba

Son yıllarda kendini daha da göstermiş olan Didim Dünyada kendini kanıtlamaya devam ediyor. Bu kadar çekici olmasının sebebi temiz havası, harika plajları, güzel denizi, düz yerleşimini göstermek mümkün. Ucuz emlak edinme durumu çekici kılan faktörlerden. Değerini daha da artırmış olan altıyüz yat kapasiteli liman kendine has bir üsluba sahip. Bu projeyle çevrede bulunan konutların fiyatı %50 artmış. Liman yapılmadan önce bölgeye yapılacak yatırımlar bir kaç katı şeklinde geri dönmüş. Zeytini, Apollon tapınağı da bir diğer güzellikler arasında. Bir yarımada olan ilçe doğuda Muğla, batıda ve güneşde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü bulunuyor.
Osmanlı döneminde " ye ronda -yoran " adı ile varlığını devam ettirmiştir. 1955 depreminden sonra Yenihisar ismi ile anılmaya başladı. Son olarak didim olarak yenilenmiş. Çok eski bir yerleşim olan Akköy Nahiye statüsüne sahipken Didim oldukça küçük bir yerleşim alanıydı. Mavi bayraklı Altınkum plajının kendini göstermeye başlamasıyla birlikte bu ormanlarla çevrili sayfiye yerine büyük şehirlerden gelen insanlar burada yazlık sahibi olmanın fırasıtını kolladılar. Bölgede Yazlık alanlar emekli olup buraya , Altınkum'a yerleşerek bugünkü ortamı oluşturdular. Bu dönemin hemen sonrasında Altınkum'da turizm patlaması yaşandı. Büyük tur operatörleri turist getirmesiyle birlikte iyice ziyaretçi akını oldu. Bundan sonraki döneminde krizle birlikte yavaşlama turizmi etkiledi. Didim'de insanalr tarafından kirletilen bir çok bölge bulunuyor. Daha duyarlı olunursa bu doğa güzelliği yok olmamış olur.